Kontakt
Facebook
Instagram
Twitter
Google+
Rss
Send
Luk
Login
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Login
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Opret
Luk
Toggle navigation
Menu
Whisky Forside
•
Anmeldelser
søg efter whisky
•
Artikler
alt om whisky
•
Forum
del din mening
•
Leksikon
om whisky
•
Smagninger
med whiskyhatten
•
Om os
whiskyhatten.dk
Filtrér efter emner
Skjul sortering
Typer af whisky
(9 stk.)
Whiskyproduktion
(16 stk.)
Whiskyregioner
(5 stk.)
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Vis sortering
PPM
Skrevet d. 21-08-2014
Phenol parts pr. million – står det for. Og er en betegnelse for hvor heftigt røgniveau whiskyen har. Det er meget forskelligt fra hus til hus, hvor megen røgkarakter whiskyen får. Grundlæggende er whisky fra Speyside-regionen ikke særligt røget og ligger som regel på 1-5 ppm, hvorimod whisky fra kysternerne har et lidt højere indhold. I whisky fra Islay er røgniveauet allerhøjest og er som regel oppe mellem 30 og 50 ppm. Her findes altså det tungt røgede whisky.
Læs artiklen
Single Cask Whisky
Skrevet d. 21-08-2014
Som kategoriseringen indikerer, er dette whisky fra ét fad alene. (Cask er det engelske ord for fad)
Læs artiklen
Single Malt Whisky
Skrevet d. 21-08-2014
Whisky der kommer fra ét hus. Det kan sagtens være, og er oftest, en blanding af forskellige fade, men fadende skal være fra samme hus. Derudover er single malt whisky pr. reglement lavet udelukkende på byg.
Læs artiklen
Speyside
Skrevet d. 21-08-2014
Nok den mest kendte region for whiskyfremstilling. Der ligger ca. 90% af alle destillerier i Skotland, og de ligger meget pakket. Det er fantastisk at køre igennem området, hvor man kan stå ved et destilleri og se hen til tre andre. Kendte destillerier her er Glenfarclas, Glenfiddich, Glenlivet
Læs artiklen
Spirit safe
Skrevet d. 21-08-2014
Når man destillerer produktet løber det ned igennem en lang arm, kondensatoren, hvor væsken løber ind i det man kalder spirit safe. Den tillader destillatøren at analysere den alkohol, der kommer ud af potdestillatoren. Her løber produktet igennem fra start til slut igennem destillationen, og det er her der udvælges, hvad der er godt nok til lagring. Man kan dele destillatet op i tre stadier, hovedet, hjertet og halen. Hovedet er det første der løber igennem spirit safe og skal frasorteres. D...
Læs artiklen
Toasting/Charring
Skrevet d. 21-08-2014
En brændingsmetode der bruges til fade inden de skal bruges til lagring. Det primære formål er at fadene tætnes. Da brændingen foregår indvendigt i fadet har det dog også noget at sige for smagen i whiskyen, der kommer på fadet.
Læs artiklen
Tørv
Skrevet d. 21-08-2014
Det famøse smagsbidrag til nogle af verdens mest berømte whiskyhuse. I tidernes morgen, da man begyndte at producere whisky i Skotland, brugte man denne tørv til fyrring under maltningsprocessen. Simpelthen fordi det var det, der var. Tørv er dødt organisk materiale som graves op fra jorden, hvorefter det lægges til tørring. (Tørring af tørv til tørring af korn- høhø). Når det er tørt er det brandgodt.
Læs artiklen
Uafhængig aftapper/Independent bottler
Skrevet d. 22-08-2014
En aftapper uden et destilleri. Typisk opkøber de fade af forskellige destillerier og administrerer selv lagring og aftapning. Eksempler herpå: Douglas Laing, Gordon Macphail, Wilson Morgan, Scott’s Selection, First Edition/Edition Spirits, Berry Brothers, Adelphi (som nu har åbnet eget destilleri), Ian Macleod og Murray McDavid.
Læs artiklen
1
2
3