Kontakt
Facebook
Instagram
Twitter
Google+
Rss
Send
Luk
Login
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Login
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Opret
Luk
Toggle navigation
Menu
Whisky Forside
•
Anmeldelser
søg efter whisky
•
Artikler
alt om whisky
•
Forum
del din mening
•
Leksikon
om whisky
•
Smagninger
med whiskyhatten
•
Om os
whiskyhatten.dk
Filtrér efter emner
Skjul sortering
Typer af whisky
(9 stk.)
Whiskyproduktion
(16 stk.)
Whiskyregioner
(5 stk.)
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Vis sortering
Highland
Skrevet d. 22-08-2014
Det nordlige Skotland, hvor også megen whisky bliver fremstillet. Kendte destillerier som Oban og BenNvis ligger her. Begge ved vestkysten. Glenmorangie er også fra denne region.
Læs artiklen
Islay
Skrevet d. 22-08-2014
Den vestlige ø, der er kendt for de lidt tungere whisky, Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, Bowmore, Caol Ila, Port Charlotte. Der ligger mig bekendt 9 destillerier på øen. Og de fleste af dem holder smagsprofilen: tungt røget! Det nyeste destilleri derovre hedder Kilchoman og er det er det første der er er blevet bygget på øen i mere end 100 år. Derudover er der Bruichladdich og Bunnahabhain.
Læs artiklen
Kolonnedestillator/column still
Skrevet d. 21-08-2014
En anden mere effektiv form for destillator. Den har en søjlelignende form og består af en masse perforerede plader der ligger i lag hele vejen op igennem. Her har væsken bedre vilkår for at få alle affaldsstoffer og vand adskilt alkoholen. Den bruges til fremstilling af store mængder, og bruges til grain whisky samt andre lyse spiritus (vodka, lyst rom, gin etc.). Den leverer en mere smagsneutral spiritus og alkoholprocenten kan nå helt op på 96-97. Den er knap så interessant, hvis man gerne...
Læs artiklen
Lagring
Skrevet d. 21-08-2014
Efter endt destillering bliver produktet hældt på egetræsfade for at ligge og interagere med træet igennem lange perioder. Megen lagring foregår på bourbonfade fra USA, fordi disse fade er let tilgængelige. I USA må fadene kun bruges til en enkelt lagring, hvorefter de kasseres. Det er til skotternes store fordel, da de aftager en stor del af de kasserede fade. Derudover buges der en del sherryfade også. Disse er en større udgift for skotterne, da sherryindustrien kan genbruge deres fade igen...
Læs artiklen
Lowland
Skrevet d. 22-08-2014
Sydligste region i Skotland. Her ligger kun tre destillerier. Glenkinchie, Auchentoshan og Bladnoch.
Læs artiklen
Malt
Skrevet d. 21-08-2014
Malt er en fællesbetegnelse for behandlet korn, der har undergået en delvis spirring, for at frigive gæringsdygtigt sukker. Spiringen stoppes når sukkerniveauet er højest. Dette gøres ved tørring. Kornet ser efter denne proces lidt mørkere ud og er – selvfølgelig – tørt. Hvis slutproduktet skal være malt whisky i skotsk eller irsk stil, er kornsorten altid byg. Andre kornsorter anvendes ved andre whiskytyper, eksempelvis grain whisky og rye whiskey. Her hedder det således også malt, men den sk...
Læs artiklen
Maltning – spiring og tørring
Skrevet d. 21-08-2014
Heraf navnet ”malt”. Maltningen foregår som det første trin i produktionen af whisky. Byggen udblødes i vand (1-2 dage), hvorunder kornet narres til spirring. Herefter lægges det ud på et maltegulv, hvor det får lov at spire i en uges tid, indtil byggen når et punkt, hvor den kaldes ”grøn malt”. Med en grøn spire har den nået sit højeste indhold af fermenterbar sukker, og spiringen skal standses. Dette sker ved tørring over et perforeret gulv, hvor varme kan trænge op igennem kornlaget.. (Der...
Læs artiklen
Mæskning
Skrevet d. 21-08-2014
Malten valses så vi får en såkaldt ”mask”. Herved ønskes så stor kontaktflade som muligt, så der er større interaktion med det varme vand der herefter tilsættes. Når masken er blandet med vand kaldes den mæske. Ved interaktionen mellem vandet og masken aktiveres enzymer, der nedbryder stivelsen til sukker, så det er klar til fermentering/gæring. Det hele foregår i en mash tun/et mæskekar.
Læs artiklen
Non chill filtered
Skrevet d. 21-08-2014
Whiskyproducenter har længe koldfiltreret produktet inden det tappes på flasker. Det gør man for at gøre whiskyen helt klar og fin. I dag er der højere fokus på ikke-filtrerede produkter, da de bærer en større troværdighed, idet det er mere naturligt.
Læs artiklen
Potdestillator/pot still
Skrevet d. 21-08-2014
Bruges til fremstilling af malt whisky. Ifølge det skotske reglementet der er med til at definere hvad skotsk whisky er skal produktet være destilleret minimum to gange på en potdestillator (blandt mange andre punkter). Få destillerer 3 gange. På alle skotske whiskydestillerier står der derfor to af sådanne kedler. Den første der benyttes hedder en wash still, og heri kommer den fermenterede væske (direkte fra wash back’en). Efter første destillering holder væsken en alkoholstyrke på ca. 25%....
Læs artiklen
1
2
3