Kontakt
Facebook
Instagram
Twitter
Google+
Rss
Send
Luk
Login
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Login
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Opret
Luk
Toggle navigation
Menu
Whisky Forside
•
Anmeldelser
søg efter whisky
•
Artikler
alt om whisky
•
Forum
del din mening
•
Leksikon
om whisky
•
Smagninger
med whiskyhatten
•
Om os
whiskyhatten.dk
Filtrér efter emner
Skjul sortering
Typer af whisky
(9 stk.)
Whiskyproduktion
(16 stk.)
Whiskyregioner
(5 stk.)
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Vis sortering
Angels share
Skrevet d. 22-08-2014
Ved lagring sker en fordampning, hvor der årligt mistes en meget lav procentdel af whiskyen på fadet. Denne del kalder man angels share, fordi man mener englene tager deres andel af guldet.
Læs artiklen
Blended Malt Whisky
Skrevet d. 21-08-2014
Er det ikke det samme som blended whisky? – Nej, det er det ikke. ”Malt” i denne sammenhæng er indikationen af 100% byg. Det vil således sige at det er en blandet whisky af forskellige single malts. De kommer ikke fra samme hus, men skal være lavet udelukkende på byg, og er i kraft heraf altså single malt whisky. Blandet sammen.
Læs artiklen
Blended Whisky
Skrevet d. 21-08-2014
En blended whisky kan indeholde megen forskellig whisky. Betegnelsen indikerer, at det er et blandingsprodukt, og man kan ikke vide helt præcist hvilke kornsorter, der er benyttet i produktionen. Blended whisky kan sagtens indeholde single malt whisky, men indeholder som regel en overvejende mængde grain, hvilket er et produkt af blandede kornsorter såsom rug, hvede, majs, havre.
Læs artiklen
Campbeltown
Skrevet d. 22-08-2014
Springbank destilleriet er i dag det eneste producerende destilleri her. Men i 1700-tallet lå der omkrin 30-40 destillerier i denne region. Grundet dens vigtighed i whiskyhistorien er regionen stadig på whiskykortet.
Læs artiklen
Cask strength
Skrevet d. 21-08-2014
Fadstyrke. Det vil sige at whiskyen tappes ved den styrke den har, direkte fra fadet ved endt lagring. Normalvis nedvandes produktet først, for at ramme en specifik alkoholstyrke. Dette er nødvendigt i standardprodukter som bliver kontinuerligt fremstillet, såsom, Glenlivet, , Bowmore og et utal andre. En Cask Strenght Edition er dog ikke at udelukke fra de nævnte destillerier.
Læs artiklen
Destillering
Skrevet d. 21-08-2014
Øllet fra gæringen har en alkoholprocent på omkring 8-9. Det er langt fra stærkt nok. Derfor må alkoholkoncentrationen forøges vha. et såkaldt destillationsapparat. Formålet med al destillation er at gøre en svagere alkoholisk væske stærkere ved at adskille alkoholen fra vandet. Dette er muligt, fordi alkohol fordamper hurtigere end vand med et kogepunkt på kun 78,3 grader celsius. Øllet varmes derfor op, så alkoholen kan fordampe og drive væk i en kondensator, hvor kun noget af vandet vil fø...
Læs artiklen
Fad
Skrevet d. 21-08-2014
Tønden som whiskyen ligger i og lagrer. (Man bruger udtrykket ”at lagre på et fad” frem for at ”lagre i en tønde”). Sherry cask (fad): Et fad som forhen har været brugt til lagring af sherry. Bourbon cask (fad): Et fad som førhen har været brugt til lagring af Bourbon Hogshead: En fadstørrelse med en kapacitet på 250 liter hyppigt brugt i Skotland. Fadet er dog typisk af stave fra bourbonfade, som blot er bygget større. (Borbonfade hedder oprindeligt ”barrels”). Barrel: En fadstørrelse...
Læs artiklen
Fermentering/gæring
Skrevet d. 21-08-2014
Mæsken tilsættes gær, og under denne proces omdanner gærcellerne sukkeret til alkohol. Gæringens varighed er forskellig fra destilleri til destilleri, men er typisk 2-3 døgn. Herefter har man det der svarer til en stærk øl med en alkoholprocent på omkring 8-9.
Læs artiklen
Finish
Skrevet d. 21-08-2014
En afsluttende lagring. Først og fremmest ligger whiskyen på ét fad i en periode. Dernæst bliver lagringen afsluttet på et andet fad. Der findes efterhånden virkelig mange eksempler på denne gimmick. Diageos serie af klassiske malts har alle en ”Destillers Edition”, og disse er alle en udgave af den oprindelige - blot med et finish. Dalwhinnie, Oban, Lagavulin, Talisker, Caol Ila og hvad der ellers er i den serie. Lagavulin som klassiker er 16 år, og Destillers Edition er lige så gammel, men m...
Læs artiklen
Grain Whisky
Skrevet d. 21-08-2014
Grain whisky er et produkt der oftest bruges til at lave blended whisky. Det er altså primært lavet som ingrediens, og bruges sjældent som ren spiritus. Til fremstilling af grain bruges kolonnedestillation, hvoraf man får et mere smagsneutralt produkt. Dette er en billigere metode end potdestillation, som bruges til single malt whisky. Grain blandes altså med single malt whisky, for at lave et billigere produkt, der er mere tilgængeligt for forbrugeren. Der findes i større og større stil såkal...
Læs artiklen
1
2
3