Adelphi - en uafhængig aftapper
Skrevet d. 19-10-2014 af Rikke "Whiskyhatten" JuhlJeg fik for nogle uger siden chancen for at møde Alex Bruce, Sales and Marketing Director fra Adelphi. Et indblik i hjerterne bag en uafhængig aftapper gav en større foståelse for det arbejde der ligger bag. Og hvilke risici der foreligger ved denne enestående genre...
Kvalitet er ifølge Alex Bruce, sales & marketing director -Adelphi Destilleries Lmt., nøgleordet for de gyldne dråber der i meget stille strømme tappes fra Adelphi. Kun omkring 40 fade var, hvad der i 2010 blev tappet og solgt, og det foregår som oftest i omvendt rækkefølge, når det drejer sig om Adelphis singulære whisky. Den uafhængige aftapper er under ledelse af Keith Falconer og Donald Houston siden 2004. Venneparret var dengang interesseret i et fad fra destilleriets lager, men endte med at overtage hele forretningen og har siden drevet denne med et mindre team bestående af kun seks ansatte. Heriblandt Alex Bruce.
Alex er fra sine helt unge år til stadighed det, man vil kalde en kvalitetsbevidst entusiast, når det omhandler vin og spiritus. Med en solid uddannelse i marketing eksport startede han færden på arbejdsmarkedet i gode hænder hos Remy Martin i Paris, hvor han var ansvarlig for salg og marketing i firmaets eksport. Med hans store kendskab til vin begav han sig videre i samme genre og vendte hjem til Skotland, hvor han var med til at opbygge ny afdeling for Friarwood Fine Wines i Edinburgh, en udpræget vindistributør. I 2008 kom han til Adelphi, hvor han med stor entusiasme rejser verden rundt og markedsfører, holder masterclasses, smagninger etc.
Mr. Alex Bruce kunne livligt og detaljeret fortælle, hvorledes det forløber sig fra ende til anden, når Adelphis whisky kommer til verden. Produktionen af whisky foregår overalt i Skotland på mange destillerier rundt om i landet. Whisky fra en uafhængig aftapper kan således komme fra hvilken som helst landsdel og kan være af alle typer, hvilket giver en stor variation på dette marked. Et såkaldt ”nosing team” fra Adelphi med bl.a. Alex Bruce i spidsen tog tidligere land og rige rundt for at se, lugte, smage og vurdere fade fra forskellige huse. I dag foregår det primært pr post, hvor destillerierne tilsender Adelphi prøver til vurdering og evt. køb. Ofte er det blot farven der vurderes og derudfra besluttes det, om det er ”in or out”. Charles MacLean, endnu en anerkendt indenfor området , er også med i udvælgelsen af fadene.
”Farven gør det utrolig nemt at vurdere, om whiskyen har fået interageret tilstrækkeligt med træet over lagring.”, fortæller Alex simpelt.”Så ud fra den kan vi hurtigt afvise rigtig mange, inden vi smager.”. Der er dog undtagelser, forklarer han efterfølgende. ”Røgede whisky især, hvilke ofte ligger på bourbonfade og holdes unge med det formål at bibeholde den røgede smag, kan ofte have en bleg gullig farve. Så vi forsøger for så vidt muligt at smage på denne type.” Med op imod 4700 prøver i år 2010 er det kun et enkelt regnestykke væk, hvor mange prøver det er dagligt. Således bliver det ikke prioriteret at smage på hver og én.
Det gøres helt klart fra Hr. Bruce, at alt hvad Adelphi indkøber er smagt af teamet. ”Det handler udelukkende om smag.”, udtrykker han mere end én gang. ”Vi bekymrer os ikke det mindste om, hvilke destillerier vi køber fade af. Det har absolut ingen betydning for os, om det er et stort navn. Alt hvad vi fokuserer på, er smagen.”...- ”Og er det exceptionelt, køber vi det.”, kommer det klart fra manden, der er tydeligt stolt af sit eget produkt ypperligt præget af kvalitet...
Helt tilbage i starten af det 19. århundrede brugte man næsten udelukkende Bourbonfade til lagring af skotsk whisky. De var let tilgængelige, da bourbon pr lov kun må lagres på nye brændte egefade én gang, hvorefter fadene altså ikke kan genbruges. Fadene blev og bliver stadig fragtet til Skotland, så man her kan drage nytte af dem. Da man førhen fragtede sherry i stride strømme fra Jerez til de tørstende skotter, fyldte man inden returnering de tømte sherryfade med whisky, og heraf har man opdaget, at sherryfadene har en formidabel virkning på de skotske dråber. I dag bruges stadig primært bourbonfade, da disse er billigst, mens sherryfade er en sikker nummer to. Mange destillerier benytter sig af begge og lader sågar i visse tilfælde de to typer indvirke på én whisky.
De seneste år er det blevet meget interessant at forsøge sig med såkaldte ”finishes” ved lagring, hvor whiskyen gennemgår en afsluttende lagring på et andet fad, end hvad den oprindelig lagrede på. Hertil bruges bl.a. port, madeira, rom, cognac etc. Disse fade bliver dog stadig udelukkende brugt til en afsluttende lagring varende omkring 6-24 måneder.
Alex Bruce fortæller, at Adelphi ikke lægger navn til netop sådanne typer whisky, da de hos dem går efter renheden og karakteren fra det unikke fad. ”Vi køber udelukkende bourbon- og sherryfade, da vi mener, disse to fungerer bedst muligt i forhold til smagsnuancer, og at vi her finder rig karakter fra hvert enkelt fad.”, forklarer han, men viser på samme tid også en interesse for de mange muligheder der foreligger med de mange forskellige typer fade, der nu eksperimenteres med i landet.
Næste skridt i Adelphis navn efter shopping...
Når det omhandler produktionen af whisky hos en uafhængig aftapper, foregår selve destilleringsprocessen og fyldning af fade altså på de pågældende destillerier, hvorfra den uafhængeige køber de påfyldte fade. Men hvad med lagring?
Ifølge Hr. Bruce indkøber Adelphi aldrig unge fade, men køber blot fade som er klar til aftapning. Derfor har de altsa lagret på det pågældende destilleri hvorfra fadene købes. Denne faktor er et af de grundtrin, der er med til at differentiere uafhængige, da det er op til hvert enkelt firma, hvorvidt lagring sker før eller efter køb. I få tilfælde er der afvigelser. Eksempelvis fortæller Alex, at de til sjældne tider opbevarer fadene selv, dog maksimalt i 1-3 måneder før aftapning.
Mulighederne er mange...
Adelphi har handlet og lagret, og processen går videre til aftapning på deres matrikel i Fife nord for Edinburgh i Skotland. Her træder den vellidte Gordon ind og tager styringen. Gordon Hamilton har gennem et kvart århundrede arbejdet som aftapper for Glenmorangie og har deraf stor erfaring indefor området. Han blev ansat hos Adelphi i august 2010 og har siden haft ansvaret for området, der inkluderer al aftapning samt vedligeholdelse af udstyret til dette. Aftapperrummet er udstyret med diverse maskiner som hh pumpe, flaskepåfylder, hydrometer etc. Alt dette købt af Scotch Malt Whisky Society. Gordon står her og passer de forskellige forløb, whiskyen skal igennem, for til sidst at ende i forbrugernes hænder. Han er ofte assisteret af Alex selv, hvem beskriver aftapningsprocessen detaljeret med stor rutine. Hydrometeret bruges til at angive alkoholprocenten af flaskens indhold med nogenlunde præcision. Spændvidden kan være op til 0,2%. Styrken fremgår på flaskens mærkat og kommer ikke under 46% hos Adelphi, hvilket er relativt højt sammenlignet med destilleriers egne påfyldninger, der typisk ligger på 40% eller 43% (Ved lov skal al skotsk whisky aftappes med en styrke på minimum 40%). ”Vi vil gerne gøre det muligt for vores forbrugere evt. selv at regulere whiskyens styrke i form af tilføjelse af vand. Dette gør vi ved at aftappe ved lidt højere styrke. Vores Premium række er på fadstyrke, og dette er jeg selv stor tilhænger af, da det er meget forskelligt fra whisky til whisky, på hvilken styrke den arbejder bedst med smagsløgene. Tilmed er menneskets smagskundskaber individuelle og dermed vidt forskellige. Så vi lader vores kunder afgøre, hvad der passer dem bedst.”.
Troværdighed er også et vigtigt begreb for Alex, hvormed han begrunder, hvorfor mærkaterne på flaskerne er så små og diskrete. "Farven og klarheden skal kunne ses tydeligt gennem flasken. Derfor bruger vi også helt klare flasker, så forbrugeren reelt kan se, hvilken farve whiskyen naturligt har."
Som uafhængig aftapper, der ikke selv fylder fade, kan man enten vælge at sælge sine tømte fade, bytte dem til fulde, eller egentlig gøre med dem hvad man finder passende. Hos Adelphi har de gennem de sidste tre år gemt og opbevaret deres fade i håb om at de vil komme i brug inden længe...(?)
I 2010 aftappede Adelphi omkring 40 fade, og med 85% smidt på eksportmarkedet, ialt til 28 lande, er det ikke meget man finder på hjemmefrontens ellers brede marked. På et godt år aftappes omkring 100 fade, og Alex mener ikke, dette tal vil forøges.
Udsigt...
Ved fremtiden for uafhængige kan der mærkes stor usikkerhed, når det gælder søgen efter de gode fade. I takt med at efterspørgslen fortsat er stigende, da der fra forbrugerne er højt fokus på netop kvalitet frem for kvantitet, vil det med tiden være sværere at sikre den høje standard der findes nu, da mængden af kvalitet ikke nødvendigvis forøges. Dette bekymrer Alex Bruce, men han er fortrøstningsfuld, da Adelphi har eksisteret i mange år og deraf har et solidt netværk. Samtidig lufter han planer om et nyt destilleri under opbygning, hvilket regnes med at stå færdigt indenfor de kommende år! "Adelphi har jo før været et destilleri, og jeg glæder mig på firmaets vegne til at sætte igang på vores nye matrikel, som bliver i et lille område nær Mull i det nordvestlige Skotland. Hvis alt går som planlagt, er produktionen igang om 18 måneder fra i dag." Området hedder Ardnamurchan og har iøvrigt en by ved navn Liddesdale, som også er navnet på en af Adelphis single casks. "Vi vil højst sansynligt støde på nogle fugleinteresserede landsbyboere, der ikke finder interese i, at vi dumper et destilleri ned på deres egn, men et destilleri er for vigtigt for samfundet til, at vi får et afslag om byggetilladelse." "Det afgørende for om vi får en tilladelse er vandmængden i den kilde vi skal bruge, men det tror jeg næppe er nogen hindring.". ...Så en byggetilladelse er hvad der mangler, før håndværkerne går igang. Et destilleri i Skotland benytter i de fleste tilfælde vand fra en nærliggende vandstrøm. Heraf må de dog maksimalt bruge 8% af en strøm, når vandstanden er lavest. Dvs. hvis kilden bærer for lidt vand, må denne ikke benyttes til at forsørge et destilleri. Dette er en lovgivning, der er gældende gennem SEPA , -Scottish Environment Protection Agency. Alex fortæller at den vandkilde, de har tænkt tilknyttet deres nye destilleri, er tilpas gennemstrømmende til at få bevilling til brug. Så han virker overbevisende i sin sag om åbning inden 2013.