Stauning Young Rye
Anmeldt d. 02-09-2014 af Rikke "Whiskyhatten" JuhlDuft
Enorm grappa-agtig karakter. En markant aroma af korn (frisk høst-minde) er fremtrædende i en delikat forbindelse med æblemost og friske noter af lyng og urter (lynghonning?). Samtidig har den en sødme af kandiseret æble og vanilje. Den er super elegant i det hele taget og dufter meget indbydende.
Smag
Agurk! Kandiseret korn, hvis det findes afprøvet, rugsødme, der er overraskende blød og med en vis sødme og trænoter der fylder godt ud. Nærmest mineralsk i en (let) saltethed, vesterhavssalt?, der får mundvandet i gang. Det er fandme dansk, kål, agurk, rug(brød), æbler, sød kartoffel. I sandhed en dansk whisky, der gør enhver nationalist stolt.
Den salte smag fortsætter i eftersmagen, agurk og mineralsk urte-karakter. Man får kun lyst til mere. En dansk bær-kvalitet. Enebær? Sniger sig frem og spreder en behagelig sødme i hele munden. En sød rug er igen fremtrædende.
Bedømmelse
Jeg havde slet ikke forventet at dansk whisky kunne smage så fornemt. Det er virkelig håndarbejde der vil noget. Sikke en velstøbt delikatesse. Jeg har mødt mændene bag, og de er i sandhed passionerede omkring deres lille ny.
Jeg blev fortalt, hvordan de selv har udviklet et særligt redskab til at kunne sætte gang i en gæring med et (uhørt) meget højt rugindhold. Dette er noget helt unikt for vores danske rugwhisky, og i rugbrøddenes land kan det kun imponere, når det er lykkedes med et så velsmagende resultat.
Begejstringen må gerne flyde efter min mening. Det her er verdensklasse, der har fået Danmark på whiskykortet. I Danmark er jeg født, her har jeg hjemme…
Tak. Meget fornem anmeldelse. Vi bliver da helt stolte.
Du må have en Peated til test, nu da du er så vild med Islay :-)
Lagavulin er også noget helt specielt for mig. Det var også den første whisky der sneg sig ind på mig...den 16 års vel at mærke. Ses vi på whiskymessen i år?
Jeg er ikke sikker på at Rikke dukker op, men jeg gør i hvert fald :) Skal stå i stand for 1423 og skænke rom op..