Old Pulteney Aged 12 Years
Anmeldt d. 23-08-2017 af Niklas Bargmann MadsenJeg har før hørt Old Pulteney omtalt som whiskyverdenens svar på manzanilla. Du ved, den tørre, salte sherry fra Sanlúcar de Barrameda, som ingen rigtig drikker i Danmark. Sammenligningen med manzanilla tiltaler mig en hel del, for jeg synes ret godt om tør sherry. Old Pulteney ligger dog ikke i Spanien, men i Skotlands nordøstligste del, kun et stenkast fra Wick Bay og Nordsøen. Den brusende havluft omkring destilleriet siges at infusere whiskyen og være med til at give den det salte præg som gerne kendetegner god manzanilla. Man taler om en slags ”destilleriets terroir”. Denne almenkendte profil får mig til at tænke på, at whiskyen måske skulle smages blindt, for at man ikke påvirkes af det narrativ som omgiver destilleriet. Eller hvad? Når det er så svært at sætte ord på hvad man smager, er det måske okay at lade fantasien hjælpe smagsløgene lidt på vej? Saltet er blevet en del af Old Pulteneys mytologi på samme måde som andre duft- og smagsnoter er det for andre destillerier: ”voksen” i Clynelish, ioden i Laphroaig og lyngen i Highland Park. Nogle gange er den der, og andre gange drømmer vi os til den.
Stregkoden på den flaske jeg anmelder afslører, at den er tappet tilbage i 2011.
Duft
En frugtighed mere skandinavisk end tropisk, med flere slags æblenoter: friske, sprøde æbler, men også noget gæret, a la pommeau eller æblevin. Eller er det Champagne? Solvarmt hø, malt, solsikkeolie, honning, citrus og ristede græskarkerner. I baggrunden anes cantaloup-melon og kamilleblomst. Der er en snert af noget maritimt, som er svært at sætte tungen på: friskt, mineralsk og meget let røget, men også voksagtigt, som et stearinlys i karmen der pustes ud af nattebrisen når vinduet åbnes.
Smag
Bløde, let fugtige havregrynskager. Frugtige noter, igen mest af æbler, men en gang i mellem dukker en lille uventet kile af ananas op. Syltet ingefær, citron og honningsødme.
Whiskyen har en god fedme trods de 40% og efterlader en let olieret fornemmelse i munden med en dvælende basilikumsnote.
Bedømmelse
Jeg kan godt lide Old Pulteney 12 som en simpel sommerwhisky. Den er umiddelbart mere frugtdrevet end ”coastal”, og jeg ved ikke om jeg kan smage saltet. Der er ikke meget manzanilla over den, men måske ville den ikke være helt dårlig som aperitif? Jeg tror 46% ville hæve den fra god whisky til glimrende whisky!