Auchentoshan 12 Years
Anmeldt d. 18-01-2015 af Rikke "Whiskyhatten" JuhlDuft
Marcipan og æble, næsten calvados-agtig. Rosiner og lækkerier. Den er umiddelbart meget indbydende, og dens friskhed får mig til at tænke på varme sensommerdage.
Smag
Den er forbavsende blid og let tilgængelig. Med dens søde noter og dens saftighed, der mest af alt minder mig om en sodavandsispind (sommerdageminderne holder), er den behagelig, bevares, men den er mangelfuld på den krydrede side og den 'gode' spiritussmag. Dens fylde i munden er meget flygtig og kedsomheden indtræder så småt. Den er sød og rar mod smagsløgene, men mangler helt klart noget kompleksitet.
Eftersmagen er en anelse krydret, men udfolder ikke mange af kernekvaliteterne, som er få. Flad smag bliver siddende i kinderne.
Bedømmelse
Egentlig er den fin, en god begynderdram indenfor skotsk whisky. Meget nem at drikke og tilnærmelsesvis kedelig i forhold til meget andet. Den mangler helt klart noget kompleksitet, og den er lidt flad i hele dens udtryk. Jeg mangler at blive udfordret! Lidt for konservativ whisky efter min smag. Auchentoshan 12 er ikke en favorit her, men den er dog udmærket, hvis man ikke er i stødet til dyberegående sanseindtryk, eller hvis man sætter pris på en let og ligetil lavlændinge. Nyd den som en starter og som introducerende dram til en verden af whisky - det gør jeg.
Auchentoshan er et Lowland-destilleri; et af de få, der er 'still' going. Det er samtidig et ud af vist nok kun 2 destillerier, der tripledestillerer deres whisky (det andet distelleri er Springbank (Hazelburn)). Tripledestillering bruges hovedsageligt ved produktionen af den irske whisky, men få skotter finder det øjensynligt også interessant at bruge metoden. Efter min smag gør det whiskyen for let og kedelig, og der er ikke meget dybde eller udfoldelse af smagsnoter. Flygtigheden vil sikkert være passende for smagsløgene, der ikke har behov for den store fordybelse i whiskyens mangeartede nuancer.